dimecres, 15 de març del 2017

El 6é Congrés d’Estudis de la Marina Alta “ens ha obert els ulls per a valorar i protegir el que ens envolta”

|Rosa Seser, presidenta de l’IECMA: “Aquesta edició ha despertat la consciència i l’estima pel nostre territori, en un moment en què cal reinventar la comarca”

|Les persones inscrites han arribat a les 150 i algunes sessions han comptat amb més de 200 assistents 14 de març de 2017

El 6é Congrés d’Estudis de la Marina Alta es va tancar diumenge passat. Durant els darrers dos caps de setmana, Dénia, Pedreguer, Xàbia i Teulada han acollit la presentació de mig centenar d’estudis nous sobre la comarca que, des de perspectives diferents, han donat resposta a “l’interés d’un col·lectiu important de la ciuta- dania que vol conèixer més bé el territori on viu i aprendre a valorar-lo i protegir-lo”, en paraules de Rosa Seser, presidenta de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA).

Rosa Seser i l'alcalde de Teulada, Carlos Linares, 
durant la cloenda del 6é Congrés

Seser ha fet balanç d’aquesta sisena edició del congrés, una iniciativa que, una vegada més, ha esdevingut “un punt d’encontre i d’estudi, que ha incentivat la creació de nous coneixements sobre la comarca, però, sobre- tot, ens ha obert els ulls i ha despertat la consciència i l’estima pel nostre territori, en un moment en què cal rein- ventar la comarca. L’equilibri sembla ser la solució si no volem acabar amb tot el que ens fa singulars i atractius per al turisme, que, hui per hui, ens dóna de menjar”.

Públic reunit a la Casa de Cultura de Pedreguer
Les xifres de participació, a més, han tornat a recompensar l’esforç organitzatiu, “perquè cada congrés és una prova de foc per a una associació com l’IECMA, que integren persones voluntàries que treballen durant el temps lliure”. La quantitat inicial de persones inscrites, 130, es va incrementar fins arribar a les 150. D’altra banda, algunes sessions, com la inaugural al Centre Social de Dénia i la primera jornada de comunicacions, a la Casa de Cultura deniera, comptaren amb més de 200 assistents en el públic.

Segon cap de setmana: invisibilitat de les dones, bandolerisme i medi ambient

El segon cap de setmana del 6é Congrés d’Estudis de la Marina Alta s’ha desenvolupat entre les ciutats de Pedreguer, Xàbia i Teulada, on va tindre lloc la jornada de cloenda. Les àrees d’estudi abordades han sigut: Història Moderna, Història Contemporània, Arquitectura, Arts Pràstiques i Música, Medicina i Salut, Agricultura i Medi Ambient i Economia i Turisme.

Entre els temes posats sobre la taula, la invisibilització de les dones en la història, fins i tot en la més recent, va ser una de les idees que va emergir repetidament, precisament la setmana en què es commemorava el Dia Internacional de les Dones (8 de març). Treballs com el de Verónica Zaragoza, al voltant de la figura de Maria An- tònia Ortolà, veïna de Senija, i els seus processos inquisitorials, i el d’Irene Ballester, dedicat a la cantant lírica de Pedreguer Rosario Ferrer, van evidenciar com “la misogínia de la història ha condemnat a l’oblit a moltes dones”, infrarepresentades als arxius històrics, segons van coincidir a destacar les autores.

Antoni Banyuls
Pel que fa als conferenciants d’aquest segon bloc del congrés, divendres, 10 de març, Antoni Banyuls, de la Universitat d’Alacant, va oferir una aproximació al desenvolupament urbà de Calp, Benissa i Teulada entre els segles XIII i XVI, a partir de la conquesta cristiana i l’expansió feudal. Dissabte 11, Jesús Eduard Alonso, director de l’Arxiu Històric de Gandia, va parlar sobre les interconnexions entre bandolerisme i política a les comarques centrals del segle XIX. “En un clima confús”, va assenyalar, “delinqüència i revolta no estaven clarament delimita- des i les connotacions polítiques del bandolerisme era un secret a veus. Les elits l’utilitzaven per a exercir el seu poder”. La conferència de cloenda, diumenge 12, a Teulada, va ser a càrrec de la directora del Jardí Botànic de València, Isabel Mateu, qui va advertir del “perill crític d’extinció” en què es troba l’espècie Silene ifacensis, amb només 74 individus a la Marina Alta.

Jesús Alonso
Isabel Mateu
Rosa Seser, acompanyada per l’alcalde de Teulada, Carlos Linares, va tancar el congrés amb un recordatori de les institucions, entitats i empreses que l’han fet possible (Arxiu Municipal de Dénia, ajuntaments de Dénia, Pedreguer, Xàbia i Teulada, CEFIRE, Institut Ramon Muntaner, Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Canfali Marina Alta, Fundació Baleària i Cine Club-Pessic). Per la seua part, el primer edil de Teulada va insistir que els congressos d’estudis de l’IECMA són “una iniciativa necessària per a donar a conéixer els nous descobriments sobre la comarca”.

1 comentari:

  1. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right.
    This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent
    for this information! Thanks!
    https://allsoftcracks.com/mirillis-action-crack/

    ResponElimina