|Rosa Seser, presidenta de l’IECMA: “Ens posarem al dia en matèria d’investigació a la comarca”
|La conferència inaugural serà a càrrec del doctor en Història Medieval Ferran Garcia-Oliver
El 6é Congrés d’Estudis de la Marina Alta s’obrirà demà divendres, 3 de març, al Centre Social de Dénia. A les 19 hores tindrà lloc la inauguració, a càrrec de la presidenta de l’IECMA, Rosa Seser, i representants polítics de les quatre poblacions que són seu del congrés: Dénia, Pedreguer, Xàbia i Teulada. Amb aquest acte arrancarà un programa de comunicacions i ponències d’experts que, al llarg de cinc jornades (dies 3, 4, 10, 11 i 12 de març), “ens permetrà posar-nos al dia en matèria d’investigació a la comarca”, segons ha assenyalat Seser, qui també ha destacat que “el congrés s’organitza per tindre un espai d’encontre amb totes les persones interessades en la nostra cultura i en la nostra comarca”.
Aquesta nova edició arrancarà amb més de 130 persones inscrites. Durant el congrés es presentaran 54 comunicacions, “un gran èxit de participació”, sobre arqueologia, prehistòria i història antiga, història medieval, llengua, literatura, etnografia i cultura popular, història moderna, història contemporània, arquitectura, arts plàstiques i música, medicina i salut, agricultura i medi ambient i economia i turisme. A més, les jornades d’estudi es desenvoluparan en quatre poblacions diferents: Dénia (3 i 4 de març), Pedreguer (10 de març), Xàbia (11 de març) i Teulada (12 de març). Diumenge 5, els inscrits al congrés participaran en una visita formativa als jaciments calpins dels Banys de la Reina i la pobla medieval d’Ifac, guiada pels arqueòlegs José Luis Menéndez, Alicia Luján, Ana Ronda i Vicent Sevila.
Per a cada jornada del congrés s’ha programat, així mateix, una conferència a càrrec d’investigadors de referència en cada disciplina. El doctor en Història Medieval i professor de la Universitat de València Ferran Garcia-Oliver oferirà la xerrada inaugural, titulada “Relats en pugna en l’origen dels valencians”. Dissabte, 4 de març, serà el torn de la conferència sobre arqueologia de José Luis Menéndez: “Musulmans, feudals i corsaris. Per una arqueologia medieval i moderna a la Marina Alta”. Antoni Banyuls paralarà sobre “Les muralles de Teulada, Benissa i Calp”, el divendres 10 a Pedreguer. Jesús Eduard Alonso oferirà la conferència sobre història contemporània el dissabte 11: “Violència, bandolerisme i política a les comarques centrals del xix”. I tancarà el congrés Isabel Mateu, del Jardí Botànic de València, amb la ponència “La Silene ifacensis, una planta en perill d’extinció a la Marina Alta”.
La presidenta de l’IECMA ha recordat que l’assistència a les sessions del congrés és lliure i gratuïta i ha convidat la ciutadania de la comarca a participar-hi “per a conéixer nous aspectes de la història de la Marina Alta; una història llarga i important que els congressos d’estudis, des de l’any 1982, han ajudat a descobrir i difondre”.
Pel que fa al programa, Rosa Seser ha posat en relleu la gran quantitat de treballs dedicats a l’arqueologia, un total de 12 comunicacions i 4 pòsters, “que abasten un llarg recorregut temporal, des de la prehistòria al món medieval, i que són bona mostra del gran potencial arqueològic de la Marina Alta”. Igualment destaquen “les noves aportacions que es faran sobre turisme i patrimoni, com els estudis sobre la situació dels riuraus o el paisatge de bancals i marges de pedra”, i una temàtica “sorprenent i fins ara poc estudiada”: la criminalitat al s. xix a la Marina Alta.
Seser també ha volgut agrair “el suport institucional i d’empreses i entitats de la comarca que han facilitat l’organització d’un nou congrés”. En aquesta edició hi col·laboren els ajuntaments de Dénia, Pedreguer, Xàbia i Teulada, l’Institut Ramon Muntaner, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, el Servei de Formació del Professorat CEFIRE, la Fundació Baleària, el periòdic Canfali Marina Alta i el Cine-Club Pessic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada