dimarts, 7 de febrer del 2017

S’obrin les inscripcions per al 6é Congrés d’Estudis de la Marina Alta

| L’assistència és lliure i gratuïta, però cal apuntar-s’hi per a anar a la visita formativa, rebre el certificat  de participació i les actes

| El congrés tindrà lloc els dos primers caps de setmana de març a Dénia, Pedreguer, Xàbia i Teulada

La inscripció per assistir al 6é Congrés d’Estudis de la Marina Alta, que tindrà lloc els dies 3, 4, 5, 10, 11 i 12 de març, ja pot formalitzar-se per Internet (www.iecma.net) o omplint la butlleta que pot descarregar-se al web de l’IECMA i que també es distribuirà aviat en paper, acompanyant el tríptic informatiu amb el programa complet de l’esdeveniment. Rosa Seser, presidenta de l’IECMA, ha oferit aquest matí en roda de premsa tots els detalls sobre la pròxima cita amb una iniciativa que “va iniciar el camí en 1982 –any de celebració del 1r Congrés– i que  ha fet evident el gran interés per la cultura que hi ha a la nostra comarca”. Acompanyada pel secretari de l’institut, Joan Ivars; Romu Soler, del Cine-Club Pessic; i pels regidors de Cultura de Dénia, Rafa Carrió, i Xàbia, Quico Moragues, i l’edil d’Educació de Teulada, Daniel Ibancos, tres dels municipis, juntament amb Pedreguer, que són seu del 6é Congrés d’Estudis, Seser ha presentat el programa de conferències, comunicacions i activitats paral·leles.


La presidenta de l’nstitut d’Estudis Comarcals ha destacat que l’objectiu dels congressos és “sentir que, després de cada edició, hem aconseguit posar-nos al dia en matèria d’investigació a la Marina Alta”. Per això, ha assenyalat, després de l’edició monogràfica dedicada a l’expulsió dels moriscs (l’any 2009, a Dénia) l’IECMA ha tornat a apostar per la multidisciplinarietat i per visitar ciutats diferents de la comarca.

En les cinc sessions del congrés es presentaran 54 comunicacions, “un gran èxit de participació”, sobre arqueologia, prehistòria i història antiga, història medieva, llengua, literatura, etnografia i cultura popular, història moderna, història contemporània, arquitectura, arts plàstiques i música, medicina i salut, agricultura i medi ambient i economia i turisme. Dénia acollirà, el 3 de març al Centre Social, la jornada inaugural, amb una conferència  de Ferran Garcia-Oliver sobre l’origen dels valencians, i l’actuació del tenor calpí José Luis Luri. La cloenda, el dia 12, tindrà lloc a Teulada.

L’assistència al congrés és lliure i gratuïta, però cal apuntar-s’hi si es vol participar en la visita formativa del dia 5 a Calp, els dinars organitzats a Dénia el dia 4 (13,50 €) i a Xàbia l’11 (13 €) o rebre un certificat d’assistència i les actes que s’editaran amb la col·laboració de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert (25 €, excepte associats a l’IECMA, que les rebran sense cost addicional).


Programació paral·lela al congrés
 
El diumenge 5 de març, els assistents inscrits al congrés podran participar en una visita formativa als jaciments dels Banys de la Reina i la Pobla medieval d’Ifac, guiada pels arqueòlegs que han treballat en les excavacions: José Luis Menéndez, Alicia Luján, Ana Ronda i Vicent Sevila. L’IECMA ha contractat un autobús per facilitar-ne el desplaçament.

Una altra de les activitats paral·leles és la projecció de tres pel·lícules, dins de la programació del Cine-Club Pessic de Dénia, relacionades amb algunes de les temàtiques que s’abordaran al congrés. El primer títol del cicle va ser Fake, d’Orson Welles, una reflexió sobre el món de l’art (projectada al gener). El pròxim film serà Born, el 19 de febrer, de Claudio Zulian, sobre la Guerra de Successió; abans de la pel·lícula, Rosa Seser farà una introducció per contextualitzar el tema a la comarca. I tancarà el cicle, el 30 d’abril, En el mismo barco, un documental de  Rudy Gnutti sobre la relació entre tecnologia i medi ambient.


D’altra banda, dijous passat, 2 de febrer, es va desenvolupar, a la Bodega Cooperativa Sant Vicent Ferrer de Teulada, la primera sessió del taller de tast de vins de la comarca organitzat per l’IECMA com a activitat complementària al 6è Congrés. Les dates següents són els dijous 9, 16 i 23 de febrer i 2 de març i les ubicacions, l’Espai Cata Vinalia d’Ondara, la Cooperativa Valenciana Virgen Pobre de Xaló, El Celler de la Marina de Gata i, oferint un segon tast, la cooperativa de Xaló, respectivament. Una iniciativa que ha estat tot un èxit i que en pocs dies va esgotar les 125 places disponibles per al conjunt de les sessions.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada