dimecres, 9 de novembre del 2016

Dénia, Calp, Pedreguer, Xàbia i Teulada confirmades com a seus del 6é Congrés d’Estudis de la Marina Alta

| L’IECMA celebrarà aquesta nova edició del congrés els dies 3, 4, 5, 10, 11 i 12 de març de 2017

|S’hi presentaran una cinquantena d’estudis nous sobre la comarca


Cinc ciutats de la comarca acolliran al març de 2017 les sis jornades d’una nova edició del Congrés d’Estudis  de la Marina Alta. L’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) ha recuperat per a aquesta sisena convocatòria el format itinerant i durant els dies 3, 4, 5, 10, 11 i 12 de març de 2017 visitarà Dénia, Calp, Pedreguer, Xàbia i Teulada. Durant les sis jornades de celebració del 6é Congrés es presentaran mig centenar d’estudis nous sobre la història de la nostra comarca.
La sessió inaugural tindrà lloc, el divendres 3 de març, al Centre Social de Dénia, ciutat que també serà seu (Casa de la Cultura) de la primera de les jornades de treball (4 de març), per a la qual s’han programat les comunicacions sobre arqueologia, història medieval i llengua, literatura, etnografia i cultura popular.

El diumenge 5 les persones inscrites es desplaçaran fins a Calp per a participar en una visita guiada als jaciments dels Banys de la Reina i la Pobla Medieval d’Ifac.

El programa es reprendrà el cap de setmana següent a la Casa de la Cultura de Pedreguer (divendres 10), amb els estudis sobre història moderna. El relleu, el dissabte 11 de març, el prendrà Xàbia. El seu Museu Arqueològic servirà d’escenari a la presentació de les comunicacions sobre història contemporània, arquitectura, arts plàstiques i música i medicina i salut. El 6é Congrés d’Estudis de la Marina Alta es tancarà el diumenge 12 de març a la Casa de la Cultura de Teulada, on es donaran a conéixer els estudis sobre agricultura i medi ambient i economia i turisme.

Mig centenar de comunicacions

Entre la cinquantena d’estudis que s’han presentat a aquesta nova convocatòria de l’IECMA destaquen per nombroses les dedicades a l’arqueologia de la comarca. Durant la primera jornada de treball del 6é Congrés s’exposaran un total de 12 estudis i 4 pòsters sobre aquesta temàtica, que faran un repàs dels principals jaciments de la Marina Alta i l’estat de les investigacions sobre ells. La cova de les Cendres, a  Teulada-Moraira; els jaciments tardoromans de l’Atzùbia; l’Almadrava, als Poblets, o els dos jaciments calpins que els participants podran visitar són només alguns dels indrets de gran valor arqueològic que s’hi explicaran.

La història contemporània a la Marina Alta, amb 9 comunicacions presentades, ha sigut l’altre focus d’atenció dels investigadors, que descobriran aspectes nous de la vida a la comarca durant els segles xix i xx.

Al gràfic següent es detalla el nombre de comunicacions presentades al 6é Congrés per àrees temàtiques:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada